Τα προβλήματα του Πνευματικού Κέντρου

     Κυριακή 6 Οκτ 2013. Πραγματοποιήθηκε η έκτακτη γενική συνέλευση που συγκάλεσε το ΔΣ της Προόδου με θέμα το κτιριακό πρόβλημα του Πνευματικού Κέντρου Καλλιμασιάς. Επειδή η προσέλευση του κόσμου ήταν ιδιαίτερα μικρή σε σχέση με το πρόβλημα που είναι μεγάλο, κρίνουμε σκόπιμο να το παρουσιάσουμε και πάλι με συντομία.

Κατ αρχή πρέπει να διευκρινιστούν και να τονιστούν τα παρακάτω:
     Α) Την κυριότητα του κτιρίου έχει ο Δήμος και τη χρήση η Πρόοδος και ως εκ τούτου για οποιαδήποτε επέμβαση γίνει στο κτίριο τον πρώτο λόγο έχει ο Δήμος. Όμως όλοι γνωρίζουμε ότι το κτίριο ξεκίνησε να κατασκευάζεται με προσωπική εργασία των Καλλιμασιωτών και με δωρεές τόσο των κατοίκων, όσο και των αποδήμων. Στη συνέχεια ήρθε αρωγός στην προσπάθεια και η πολιτεία, με χρηματοδοτήσεις από τους πρώην Δήμους και την πρώην Νομαρχία, πάντοτε βέβαια μετά από πρωτοβουλίες και ενέργειες της Προόδου. Γι’ αυτό και η ιστορία της Προόδου είναι άρρηκτα δεμένη με το πνευματικό κέντρο και στη συνείδηση του Καλλιμασιώτη είναι ένα κτίριο που του ανήκει.
     Β) Η αξία του πνευματικού κέντρου είναι ανεκτίμητη για την Καλλιμασιά. Στεγάζει όλες τις δραστηριότητες της Προόδου, οι οποίες δεν είναι και λίγες (φτάνει κάποιος να κάνει μια μικρή  περιήγηση στην παρούσα ιστοσελίδα και θα βγάλει τα συμπεράσματά του). Φιλοξενεί σχεδόν το σύνολο των εκδηλώσεων των σχολείων της Καλλιμασιάς (όπως γνωρίζουμε η Καλλιμασιά διαθέτει από Παιδικό Σταθμό μέχρι Λύκειο). Φιλοξενεί επίσης πλήθος εκδηλώσεων άλλων συλλόγων και φορέων τόσο της Χίου όσο και εκτός Χίου (πρόσφατα φιλοξένησε και την παιδική παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής).
     Γ) Το κτίριο δεν είναι ούτε ετοιμόρροπο ούτε επικίνδυνο. Όμως τα προβλήματα υγρασίας που αντιμετωπίζει, άρχισαν να δημιουργούν ρωγμές στις κολώνες, αποκόλληση σοβάδων από οροφές εξωτερικών χώρων κ.α. Αυτή τη στιγμή τα παραπάνω προβλήματα αντιμετωπίζονται σχετικά εύκολα και με λογικό κόστος. Αν όμως δεν αντιμετωπιστούν άμεσα,  θα μεγιστοποιηθούν, το κόστος αποκατάστασης θα γίνει τεράστιο και το κτίριο πολύ σύντομα θα καταστεί επικίνδυνο. Το εκτιμώμενο κόστος αποκατάστασης σύντομα θα είναι γνωστό, καθόσον βρίσκεται σε εξέλιξη σχετική μελέτη. Όμως όσο μικρό και να είναι, σίγουρα θα υπερβαίνει κατά πολύ τις οικονομικές δυνατότητες της Προόδου. Το «βάρος» της συντήρησης του κτιρίου είναι πολύ μεγάλο για να το σηκώσει η Πρόοδος μόνη της. Για τους λόγους αυτούς, το Δ.Σ συγκάλεσε την έκτακτη γενική συνέλευση ώστε να ενημερωθούν οι Καλλιμασιώτες για τα προβλήματα, να κατατεθούν προτάσεις, να συζητηθούν οι εναλλακτικές λύσεις και βέβαια να «μετρηθεί» το πόσο οι Καλλιμασιώτες είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν την προσπάθεια.
     Στη Γενική Συνέλευση οι λιγοστοί που πήραν το λόγο, αναφέρθηκαν κυρίως στο Δήμο, στις υποχρεώσεις του προς το κτίριο, στις τεχνικές του δυνατότητες, στο αν διαθέτει τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους ή όχι, με ποιο τόπο τους διαθέτει, τι αιτήματα πρέπει να του υποβληθούν κ.λ.π.  Η πρόταση του ΔΣ της Προόδου, να γίνει προσπάθεια, παράλληλα με τη χρηματοδότηση του Δήμου, να οργανωθούν εθελοντικές ομάδες εργασίας, καθώς και να συγκεντρωθούν χρήματα από διάφορες πηγές (όπως έγινε και στο παρελθόν), δεν βρήκε καμιά ανταπόκριση. Με άλλα λόγια υπήρχε η γενική αίσθηση ότι το πρόβλημα δεν είναι δικό μας, αλλά του Δήμου. Τελικά αποφασίστηκε να συγκροτηθεί μια επιτροπή από εκπροσώπους των φορέων της Καλλιμασιάς, η οποία  θα επισκεφθεί το Δήμαρχο και θα του θέσει τα αιτήματα. Η επιτροπή, που με δυσκολία συγκροτήθηκε, αποτελείται από τους: Χρίστο Κρουσουλούδη, πολιτικό μηχανικό, Γιάννη Γριμπαμπή, πρόεδρο της Προόδου, Αθηνά Θλιβίτου, αντιδήμαρχο, Στέλλα Λουκάκη, διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου, Ευαγγελία Κωνσταντίνου, μέλος του Τοπικού Συμβουλίου και Ευαγγελία Σωτηράκη, μέλος του Συνεταιρισμού Μαστ/γών.
     Αν λάβουμε υπόψη την ιδιαίτερα χαμηλή προσέλευση του κόσμου στη γενική συνέλευση, παρότι δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα στο θέμα, τις τοποθετήσεις των λίγων που μίλησαν, τη σιωπή των περισσότερων, την απροθυμία των φορέων να συμμετέχουν, εύκολα συμπεραίνουμε ότι η βοήθεια που δέχτηκε η Πρόοδος την παρούσα στιγμή ήταν ελάχιστη.
     Η επιτροπή που συγκροτήθηκε συνάντησε το Δήμαρχο και τον ενημέρωσε σχετικά. Εκείνος υποσχέθηκε ότι ο Δήμος θα διαθέσει για τη συντήρηση του πνευματικού κέντρου το ποσό που του αναλογεί. Προφανώς όμως θα είναι περιορισμένο, δεδομένου ότι η χρηματοδότηση των Δήμων έχει περικοπεί σημαντικά και οι ανάγκες για συντήρηση και άλλων δημοτικών κτιρίων είναι πολλές. Οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, που επίσης ενημερώθηκαν, θα κάνουν ό,τι απαιτείται και είναι πρόθυμες να συνεργαστούν με τους Καλλιμασιώτες μηχανικούς για να προχωρήσει πιο γρήγορα η μελέτη. Οι Καλλιμασιώτες μηχανικοί στο σύνολό τους, μετά από πρόσκληση της Προόδου, επισκέφθηκαν το κτίριο και είναι επίσης πρόθυμοι να βοηθήσουν, όπου χρειαστεί. Τα παραπάνω είναι πολύ ευχάριστα και αισιόδοξα. Όμως προς το παρόν μετράμε μόνο προθέσεις. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα πραγματοποιηθούν όλα και μάλιστα έγκαιρα. Βέβαια ίσως να μην είναι αρκετά και να απαιτηθεί  και η συνεισφορά του Καλλιμασιώτη. 
     Η κατασκευή του Πνευματικού Κέντρου οφείλεται στις πρωτοβουλίες κάποιων πρωτοπόρων Καλλιμασιωτών και στη σύμπνοια και ομοψυχία που έδειξαν εκείνη την εποχή, όλοι οι Καλλιμασιώτες και οι φορείς της Καλλιμασιάς. Το ίδιο μπορεί να γίνει και τώρα που το κτίριο κινδυνεύει. Το Πνευματικό Κέντρο Καλλιμασιάς είναι ένας πνεύμονας πολιτισμού, κυρίως για τα παιδιά και τους νέους, και θα είναι τραγικό λάθος να αφεθεί στην τύχη του.