«Έρως - ήρως» σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη στην Πρόοδο


Παρασκευή 24 Φεβ 2017. Τη θεατρική μεταφορά του διηγήματος «Έρως - ήρως» του Αλ. Παπαδιαμάντη, σε σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη και με την συγκλονιστική ερμηνεία ενός νέου ηθοποιού, του Θεμιστοκλή Καρποδίνη, παρακολούθησαν τα παιδιά των γυμνασίων και λυκείων της Καλλιμασιάς και Καλαμωτής στην αίθουσα της Προόδου.

Ο Δήμος Αβδελιώδης, ένας από τους σημαντικότερους έλληνες δημιουργούς του θεάτρου και του κινηματογράφου, έχει επιλέξει παραστάσεις ποιοτικές για την εξοικείωση των μαθητών στα διαχρονικά αριστουργήματα της ελληνικής γραμματείας και παρουσιάζονται φέτος ανά την Ελλάδα, με τη συνεργασία και τη στήριξη του Θεάτρου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Στο διήγημα «Έρως - ήρως», που παρουσιάστηκε στη Χίο, ο αφηγητής Παπαδιαμάντης αφουγκράζεται το ερωτικό πάθος ενός νεαρού ναύτη για μια συνομήλική του κοπέλα, τον νοιώθει και συντάσσεται μαζί του, μπροστά στον άμεσο και αιφνίδιο κίνδυνο να χάσει το ύψιστο αντικείμενο της επιθυμίας του, την νεαρή αγαπημένη του Αρχόντω, από έναν πολύ μεγαλύτερό του άνδρα.
Αν και το έργο  θεωρείται  δυσπρόσιτο, εξαιτίας της καθαρεύουσας, εντούτοις προσέλκυσε το ενδιαφέρον των μαθητών που το παρακολούθησαν, όπως προέκυψε και από τη συζήτηση που ακλούθησε μετά το τέλος της παράστασης, όπου ο μαθητές εξέφρασαν τη γνώμη τους και σχολίασαν το έργο.
         Να προσθέσουμε ακόμη, ότι το έργο παρουσιάστηκε τις προηγούμενες ημέρες στις αίθουσες της ΠΕΚΕΒ και του Φάρου Βαρβασίου, όπου την παρακολούθησαν σχεδόν όλα τα γυμνάσια και λύκεια του νησιού, υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου