Παρουσίαση του βιβλίου «Κώστας Δ. Περρίκος»


Παρασκευή 27 Απρ 2018. Στην αίθουσα συνεδρίων του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χίου, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου των Παντελή Βατάκη, Κώστα Λαγού και Βασίλη Φίλια «Κωνσταντίνος Δ. Περρίκος – Η βιογραφία ενός ήρωα», που εκδόθηκε από το Ομήρειο Π.Κ και τις εκδόσεις «Μένανδρος».

Την εκδήλωση προλόγισαν ο πρόεδρος του Ομηρείου Ηλίας Σμυρνιούδης και ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, ανακοινώνοντας μάλιστα τη δημιουργία και τοποθέτηση της προτομής του ήρωα, μέσα στο δημοτικό κήπο της Χίου, σε έξι με οκτώ μήνες από σήμερα. Για το πρόσωπο και την ιστορία του αεροπόρου Κώστα Περρίκου μίλησε επίσης ο κ. Δημήτρης Μελαχροινούδης, που ήταν εκείνος που «ανέδειξε» τον Καλλιμασιώτη ήρωα, προσπαθώντας επί δεκαετίες να πείσει ένα νησί, μια πατρίδα, ότι έχει ένα ήρωα, ένα οραματιστή, που ο κόσμος αγνοεί την ύπαρξή του.
Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν, ο Γιάννης Κολλιάρος, η Ευαγγελία Σωτηράκη Γριμπαμπή και Χρυσάνθη Στέκα. Ο κ. Κολλιάρος μεταξύ άλλων τόνισε ότι:
«Σήμερα βρεθήκαμε εδώ για να θυμηθούμε τον Κώστα Περρίκο. Μαζί με την παρουσίαση κάνουμε και ένα μνημόσυνο. Μας υποχρεώνει η Ελληνική ιστορία. Τιμημένοι οι νεκροί της αντίστασης και ωφελημένοι όσοι από εμάς τους ορίζουμε πρότυπα στη ζωή μας. Οι συγγραφείς του βιβλίου έψαξαν πολύ γι αυτό που ήθελαν, γι αυτό που έπρεπε και μας το προσφέρουν σε ένα καλαίσθητο και πολυσέλιδο βιβλίο, με υπέροχο φωτογραφικό υλικό, μοναδικά έγγραφα και μαρτυρίες. Ένα βιβλίο που καλό είναι να μη λείψει από τις βιβλιοθήκες όλων των Χιωτών και όχι μόνο, για να μάθουν όλοι τι θα πει ήρωας που θυσιάζει τη ζωή του για τα πιστεύω του, τι θα πει θυσία, τι θα πει απεριόριστη αγάπη στην πατρίδα».
Στο τέλος μίλησαν και οι συγγραφείς του βιβλίου Κώστας Λαγός και Παντελής Βατάκης, ο οποίος τόνισε ότι αφορμή για να γραφεί το βιβλίο αυτό, ήταν η προτομή του Κώστα Περρίκου στην Καλλιμασιά, που τοποθετήθηκε επί προεδρίας του Νικολάου Θλιβίτη το 1987. Δήλωσαν ευτυχισμένοι και υπερήφανοι για την ολοκλήρωση και έκδοση του βιβλίου που τιμά μια αγνή και έντιμη προσωπικότητα, είναι ένα παράσημο τιμής και ανδρείας για την Ελλάδα γενικά και ειδικά για τη Χίο και την Καλλιμασιά που γέννησε ένα τέτοιο ήρωα και οραματιστή. Την όλη εκδήλωση συντόνισε η ηθοποιός Ελένη Ξενάκη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου