«Μισεμός» με τα χορευτικά και θεατρικά τμήματα της Προόδου



Τετάρτη 19 Ιουλ. 2017: Με το «Μισεμό», μουσικοχορευτική – θεατρική παράσταση με τα χορευτικά και θεατρικά τμήματα της «Προόδου», άνοιξε η 4η Παγκαλλιμασιώτικη συνάντηση. Μια εξαιρετική παράσταση που απέσπασε τα θετικά σχόλια όσων την παρακολούθησαν.

«Ο μισεμός είναι καημός, το κατευόδιο ζάλη και το καλωσορίσατε, είναι χαρά μεγάλη» Ο στοίχος αυτός περιγράφει εύστοχα το περιεχόμενο της εκδήλωσης. Ας πούμε όμως λίγα λόγια ακόμα: Η εκδήλωση ξεκίνησε με το πολυφωνικό τραγούδι της Ηπείρου «Αλησμονώ και χαίρομαι θυμιούμαι και λυπιούμαι» και μια ομάδα νέων με τους μπόγους στον ώμο, συνοδευόταν από του δικούς τους (μέχρι την άκρη του χωριού) για να τους αποχαιρετίσουν που φεύγουν στα ξένα. Ακολούθησαν χοροί και τραγούδια με χαρακτηριστικούς τίτλους: «Ο ξένος μες την ξενιτιά», «Ξενιτεμένο μου πουλί», «Ανάθεμά σε ξενιτιά», «'γω στα ξένα περπατούσα» και πολλά άλλα.
Μεταξύ των χορών και θεατρικά δρώμενα που περιέγραφαν με παραστατικό τρόπο διάφορα περιστατικά: την προσπάθεια της μάνας να πείσει τον γιό της να μη γίνει σφουγγαράς, τον καημό της συζύγου για τον άντρα της που λείπει, και τέλος πως η Χρυσάιδω αναγνώρισε τον άντρα της που επέστρεψε από τη ξενιτιά αγνώριστος, μετά από πολλά χρόνια.
 Στο τέλος βέβαια ο νόστος. Οι ξενιτεμένοι επιστρέφουν και όλοι μαζί το γιορτάζουν ανάλογα. Το κλείσιμο έγινε με ένα από τα μαργαριτάρια της μουσικής μας παράδοσης, που μέσα στις 15 συλλαβές του πρώτου στοίχου, περιγράφονται τόσο όμορφες και δυνατές εικόνες: «Μες του Αιγαίου τα νερά αγγέλοι φτερουγίζουν».
Εξαιρετική η παρουσίαση των τμημάτων, αλλά εξαιρετική και η εξαμελής ορχήστρα των Αδελφών Αυγουστίδη. Ότι και να πούμε θα είναι λίγο, γι’ αυτά τα ευγενέστατα και ταλαντούχα παιδιά, που ενθουσίασαν το κοινό. Οι Καλλιμασιώτες βέβαια θα έχουν την ευκαιρία να τους ακούσουν και πάλι στα πανηγύρια του Ομήρου.
Ήταν μια επιτυχημένη εκδήλωση για την οποία η Πρόοδος αισθάνεται υπερήφανη και ευχαριστεί θερμά όλους τους συντελεστές, που αξίζει να τους αναφέρουμε ένα – ένα:
Επιμέλεια  εκδήλωσης: Γιώργος Παναγιωτίδης
Χόρεψαν: Τα τμήματα χορού ενηλίκων και εφήβων της Προόδου
Αφήγηση: Αθηνά Πυκνή
Δρώμενα - απαγγελία: Κοσμάς Μανές, Κώστας Καλαμωτούσης, Χρυσάνθη Στέκα, Ευαγγέλια Σωτηράκη.
Μουσικοί:
Γιώργος Αυγουστίδη: Βιολί
Μανώλης Αυγουστίδης: λαούτο - τραγούδι
Δέσποινα Βελισσάρη: τραγούδι
Άκης Βελόνιας: Κρουστά
Γιώργος Φαραντάκης: Ούτι
Ματθαίος Μπουμπάρης: Ακορντεόν


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου